Via Aemilia, culturele as van Europa

DE VIA AEMILIA, culturele as binnen Europa

De Via Aemilia was in de Romeinse tijd een 260 km lange weg die Rimini aan de Adriatische kust verbond met Piacenza in de Po-vlakte. Langs deze weg werden nederzettingen gesticht die uitgroeiden tot het huidige Bologna, Modena, Reggio Emilia en Parma. Ook de Via Aemilia bestaat nog steeds; de moderne Via Emilia ligt deels letterlijk op de oude Romeinse weg. De regio die de weg doorkruist, is het tegenwoordige Emilia-Romagna.
Tijdens haar 2200 jaar omspannende bestaan is de Via Aemilia  een eonomische, maar ook culturele as geweest tussen Noord- en Zuid-ItaliĆ«, tussen de Adriatische Zee en het Europa ten noorden van de Alpen. Een reis langs de Via Aemilia is daarom tevens een reis door een belangrijk stuk geschiedenis van Europa. We zien hier de opkomst van zelfstandige stadsrepublieken, de bouw van monumentale romaanse kathedralen, de stichting van de eerste universiteiten (Bologna en Parma) en de schittering van de hoofse cultuur als Parma de hoofdstad wordt van het hertogdom van de Farnese dynastie. Iedere periode heeft sporen achtergelaten waardoor de steden van de  Emilia-Romagna een unieke mengeling laten zien van oud en nieuw.
In de cursus komen onder andere aan de orde:
- stedenbouw door de eeuwen heen
-de tijd van de grote kathedralenbouw en de opkomst van de universiteiten
- de schilderscholen van Parma (Correggio, Parmigianino) en Bologna (Carracci, Reni)
- het vorstelijk mecenaat van de familie Farnese
- het huidige Emilia Romagna met aandacht voor moderne kunst en architectuur

In aansluiting op de cursus begeleidt Ernest Kurpershoek in 27 mei-4 juni voor Schiethart Reizen in Alkmaar een reis naar Parma en omgeving.