Velázquez

Velázquez (1599-1660), de hofschilder van Philips IV, is een van de grootste schilders uit de Spaanse geschiedenis. Tot zijn meesterwerken behoren onder andere Las Meninas en De overgave van Breda.
In het leven van Velázquez werkten alle omstandigheden samen om zijn genie tot ontplooiing te laten komen. Hij genoot een opleiding bij zijn latere schoonvader Francisco Pacheco, de belangrijkste Spaanse kunsttheoreticus. Van hem kreeg  Velazquez een gedegen praktische en theoretische ondergrond mee. Als hofschilder van Philips IV kon hij de topwerken van de Europese kunstgeschiedenis van nabij bestuderen, waaronder vele werken van Titiaan en Rubens. Al deze invloeden verwerkte Velázquez in een eigen, aristocratische stijl, sophisticated en intrigerend tegelijk. Velázquez is een van de weinige kunstenaars van wie door alle tijden heen een grote fascinatie is uitgegaan. Ook Goya, Salvador Dali en Picasso keerden voor inspiratie iedere keer weer terug tot het werk van hun grote 17de-eeuwse voorganger. 
Velázquez belichaamde een heel tijdperk. In zijn werk kwamen alle hoofdlijnen van de Europese knstgeschiedenis samen. Zijn schilderijen zijn ook een dankbaar aanknopingspunt voor een studie van politiek en propaganda van de Spaanse wereldmacht in zijn nadagen. Zijn portretten, en historische en mythologische schilderijen zijn een sleutel die inzicht verschaft in het toenmalige politieke en culturele klimaat.