Napels, een culturele biografie van een stad

NAPELS
een culturele biografie van een stad

In deze cursus worden verschillende aspecten van het culturele verleden van Napels in hun onderlinge verband behandeld: architectuur, beeldende kunsten, theater en muziek.

Napels kan bogen op een onafgebroken cultureel verleden van bijna 3000 jaar. Dat lange verleden is nog tastbaar aanwezig, in monumenten en gebouwen, maar ook in tradities en gebruiken die uniek zijn voor Napels. De sterke culturele identiteit van de stad komt ook tot uiting in het Napolitaanse dialect dat wereldwijd bekendheid heeft gekregen door de canzone napolitana. Ook typisch voor Napels waren de commedia dell’arte en de opera buffa. Het reusachtige theater San Carlo, het oudste nog in gebruik zijnde operahuis van Europa, is altijd de spil geweest van het Napolitaanse muziekleven.

Het historisch centrum van Napels is vanwege zijn unieke waarde in 1995 op de Werelderfgoed van de UNESCO geplaatst.  Napels is met 448 kerken een van de steden met de grootste concentratie kerken ter wereld, Ze bevatten unieke kunstwerken, variërend van schilderijen van Caravaggio tot beelden zoals de Gesluierde Christus van Giuseppe Sanmartino. De Napolitaanse paleisarchitectuur vindt zijn climax in het paleis van de Bourbons, nu een museum van wereldklasse, het Museo Capodimonte. 
Maar Napels kent ook letterlijk een andere zijde die vrijwel onbekend is: het Napoli Sotterranea, de grootste ondergrondse stad ter wereld.  Op de rumoerige straten lopen passanten nietsvermoedend boven een stille, donkere wereld van duizenden waterreservoirs, catacomben, vluchtroutes,  en enorme taps toelopende hoge tufsteengroeven die feitelijk het negatief vormen van de stad erboven.

Tot  de aspecten die in de cursus tot de orde komen, behoren:
Het oude Napels (klassieke oudheid en middeleeuwen)
Kerk- en paleisarchitectuur
Napolitaanse schilderschool in de zeventiende eeuw
De opera seria, opera buffa, en commedia dell’arte 
Napels na 1900