Italiaanse fresco's

ITALIAANSE FRESCO'S

Frescokunst, het schilderen met waterverf op een natte laag kalk, is eeuwenlang in Italië de meest bewonderde kunstvorm geweest. Bijna alle grote kunstenaars hebben zich onderscheiden op het gebied van de muurschilderkunst. Giotto, Piero della Francesca, Rafaël, Tiepolo hebben hun hoofdwerk in fresco gerealiseerd. Zelfs Leonardo da Vinci die zich zelden aan fresco waagde, en Michelangelo, een beeldhouwer, werden beroemd door respectievelijk het fresco van het Laatste Avondmaal en de beschildering van de Sixtijnse kapel.
Uit de periode 13de   18de eeuw zijn duizenden fresco’s bewaard gebleven. Ze geven een homogeen en rijk geschakeerd beeld van een kunstvorm die zich volgens nauw omschreven criteria heeft ontwikkeld. Voor het merendeel zijn de fresco’s nog in hun oorspronkelijke entourage aanwezig. De huidige bezoeker kan zich daarom moeiteloos in de tijd verplaatsen waarin ze zijn ontstaan.
Het doel van deze cursus is het aanleren van een systematische methode van kijken naar Italiaanse fresco’s .  Deze methodiek betreft aandacht voor de vertelkundige opbouw van frescocycli, compositie en ruimtewerking, anatomie en expressie. Hierdoor zijn we in staat fresco’s te plaatsen in de tijd, ook fresco’s waarvan we op voorhand niets wisten.